Yanma işlemi, yanıcı malzemelerde 4 koşul karşılandığında gerçekleşir. Yangın Söndürmek için 4 koşulu bitiren farklı etkiler geçerli olacaktır
- Yanıcı malzeme,
- yanma işlemi için gerekli atmosferik oksijen,
- doğru miktarda madde ve
- oksijen ve ısı oranı gereklidir.
Bu koşullardan biri eksikse yanma olmaz. Kimyasal açıdan yanma, tutuşma ısısı tarafından tetiklenen, yanıcı malzeme ile atmosferik oksijen arasında hızla yayılan bir reaksiyondur. Bir yangını söndürmek için, yanıcı malzeme atmosferik oksijenden ayrılmalı veya tutuşma sıcaklığının altına soğutulmalıdır. Yangın söndürme köpüğü, doğru kullanıldığında tam olarak bu etkiyi yaratır. “Yangın Nasıl Söndürülür” sorusuna aşağıdaki maddelerin söndürme etkileri açıklanmıştır:
Yangın Nasıl Söndürülür?
1- Ayırma Etkisi
Kapalı köpük battaniye, yanma bölgesini çevreleyen havadan ayırır ve yangın malzemesine yeni oksijen girmesini önler.
2- Soğutma Etkisi
Hortumdan çıkan su alevlerin önündeki alanda buharlaşır, böylece yanma bölgesinin ısısını uzaklaştırır ve yangın maddesi ile havadaki oksijen arasındaki reaksiyon hızını önemli ölçüde azaltır. Uygulanan su/köpük oranı yani köpük konsantresi ile ateşleyici soğutulur.
3- Söndürme Etkisi
Odalar, kanallar, tesis bölümleri ve benzerleri hafif veya orta köpükle doldurularak, yanma için gerekli atmosferik oksijen ve yanıcı gazlar bastırılır. Bu tip aşağıdaki gibi incelenebilir Yangın Söndürme Sırasında Söndürme Etkisine Orman yangını söndürme etkilerinin sınıflandırması gösterilebilir. Uçaklar kimyasalları havadan bırakırlar, yeterli köpük üretildikten sonra kendi kendine örtü etkisi oluşur.
4- Battaniye Etkisi
Yanıcı maddelerin gazla temasını kesmek için yangın köpüğü kapalı bir örtü oluşturur ve gazın madde ile sızdırmazlığını sağlar yani yanıcı gazlar yangın maddesinden yanma alanına giremez. Yangın maddesinin aynı anda soğutulmasıyla buhar basıncı azalır, böylece gaz geçişleri ve geri tepmeler önlenir. B yangın sınıfı köpük konsantrelerinde hafif gaz içerikli köpük kesici olarak köpürmesi sayesinde çevreye zararlı gaz salınımını engeller. Aynı zamanda, yangın riski önemli ölçüde azalır.
5- Yalıtım Etkisi
Köpüğün düşük iletkenliği sayesinde henüz yanmamış veya sönmemiş yangın maddesi ısı ve tutuşma etkilerine karşı yalıtılır. Yangın söndürmenin etkileri birçok tipte açık ve kapalı alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Tüm maddeler kural olarak geçerlidir .
afad tarafından yapılan araştırmalarda alınması gereken bazı yapılara göre tedbirler bu yazıda gösterilmiştir.